Kosmetická poradna – ZIMA

 Čím se vyzbrojit na zimu, aby pleť ani zdraví nás maminek ani našich miminek netrpěly? Je nutné vyhýbat se v zimě hydratačním přípravkům?

Ať chcete, nebo ne, kvalitu vašeho života zkrátka do velké míry ovlivňuje i kvalita kosmetických produktů, které běžně používáme. Daleko více se o složení kosmetiky zajímáme, pokud máme děti a chceme je něčím natírat, čistit či jim prát oblečení.

Naše tělo je jako houba. Absorbuje až 60 % všeho, co na sebe namažeme, našplícháme nebo čím se umyjeme.

Dřívější doporučení opravdu znělo, že je v zimě potřeba používat na ošetření pleti bezvodé přípravky. Voda obsažená v hydratačním přípravku totiž měla zamrzat a poškozovat pleť. To je však mýtus.

V běžných dnech, kdy strávíte venku, několik desítek minut stačí jen o trošku mastnější přípravek, než jste zvyklí. Pokožka totiž v chladu produkuje méně mazu.

Bezvodé přípravky jsou vhodné pro velmi citlivou pleť, ve velkých mrazech a při dlouhém pobytu venku. Tuk totiž vytváří účinný ochranný film.

Pro všechny druhy pokožky včetně té zralé a i dětské je vhodný arganový olej. Obsahuje mnoho cenných složek, intenzivně vyživuje a pěstí a přitom se dá používat i na mladou a zánětlivou pokožku.

Rozhodně doporučujeme olej v bio kvalitě a bez zápachu.

Další možnosti je nanést pár kapek oleje do vlhké pleti a až pak použít krém.

Z hodně mastných až téměř bezvodých přípravků je toho na výběr hodně. Jednak to může být jakýkoli olej nanesený na mírně vlhkou pokožku – musíte vyzkoušet, který vám bude vyhovovat, jestli již zmíněný arganový, nebo třeba mandlový, kokosový, jojobový, avokádový, bambucké máslo…. Opět doporučujeme oleje v bio kvalitě.

Můžete vyzkoušet i Havlíkův přírodní zázrak. Tento krém se hodí na všechno – pomáda na rty, suché lokty a paty, do mrazu, na suchou pokožku…

Základem je makadamiový olej dále např. mateří kašička, med, včelí vosk, propolis…Výrobcem je Havlíkova přírodní apotéka, česká firma, která se inspiruje starými ověřenými recepturami.

A jestli máte chuť, napište nám do komentářů trochu inspirace. Co používáte vy pro sebe a čím mažete citlivou pleť svých dětí.

Dětské tělové máslo

Fakt skvělý produkt. Čistý tak, že se dá jíst, férový při výrobě k planetě, netestovaný na zvířatech, používají zelenou obnovitelnou energii. Příznivá cena a skvělá konzistence. Taky nesnášíte, když jsou krémy moc tuhé, hutné nebo moc vodové?

Jděte do něj!

Dětské tělové máslo.

BOLEST ZAD, problém, který trápí většinu maminek

Bolesti zad patří mezi problematiku moderní civilizace. Výjimkou nejsou mladí lidé ani sportovci.

Potíže se často projevují i u nás maminek a důvodů je hned několik.

Bolest zad trápí téměř každou maminku.

Náročné období v těhotenství, kdy tělo prochází velkými změnami, zvyšuje se tělesná hmotnost, změní se těžiště těla a svaly i páteř jsou přetěžovány. Po porodu jsou záda pro změnu přetěžována spíše jednostranně, a to vlivem péče o miminko a domácnost.

Obecně je v současnosti výrazný nárůst potíží se zády daný nezdravým způsobem života, nedostatkem pohybu, sníženou svalovou činností a celkovou pohybovou chudostí.

Největší podíl na potížích se zády má sedavý způsob života a práce u počítače. Většinou totiž sedíme ve špatné poloze a často na nevyhovující židli. Nevhodná poloha rukou, výška klávesnice při psaní, práce s myší i výška monitoru, to jsou faktory, které zatěžují zádové svaly i páteř.

A jak to máte vy, maminky? Zvednete denně několikrát své děti ze země do náruče, nosíte po bytě své plačící miminko, když rostou zoubky, chováte ho celou věčnost? Kojíte v různých krkolomných polohách? Ruku na srdce, kterou z těchto činností provádíte ve správné poloze, vše děláme tak nějak automaticky a nepřemýšlíme, zda daný pohyb vykonáváme tak, jak bychom měly.

10 častých chyb, které vedou k bolesti zad

1. Špatné sezení (během kojení, u počítače nebo i televize)

2. Špatné držení těla při chůzi s kočárkem

3. Nevhodné spaní (nevyhovující matrace a opakované spaní na jedné straně)

4. Špatné zvedání větších dětí

5. Nošení dětí na jednom boku

6. Nošení kabelek v jedné ruce nebo na jednom rameni

7. Časté sledování mobilního telefonu, které zatěžuje krční páteř

8. Nevhodná obuv, příliš vysoké podpatky

9. Nedostatek pohybu a nadváha

10. Stres a negativní emoce

Tohle jsou běžné denní činnosti, u kterých s největší pravděpodobností děláme chyby, ale můžeme je ovlivnit a tím předcházet bolestem a potížím se zády.

Vypusťte tedy ty špatné návyky a naučte se společně s námi tyto činnosti provádět správně, tak aby se vám pohyby zautomatizovaly a vy je dělaly správným způsobem.

Dopřejte si relax a odpočinek. Myslete více na sebe.

Myslete tedy na:

> správné držení těla, jak vsedě, tak při pohybové aktivitě;

> zamezení nebo eliminování jednostranného přetěžování zádových svalů a páteře, nebo zajištění dostatečné kompenzace jednostranné zátěže;

> zařazení fyzické aktivity a dodržování správné životosprávy;

> možnosti snížení stresu a dopřejte si odpočinek a relaxaci.

Tělo nás dokáže upozornit na blížící se potíže. Je potřeba ho vyslechnout a s láskou o něj pečovat!!!

Pickles – vitamínová bomba

Domácí pickles – kvašená zelenina

 

Pickles je jeden z nejlepší a nejzdravějších způsobů, jak zpracovat a uchovat zeleninu na zimu.

Obsah vitamínů se díky kvašení zvyšuje.  Pickles je obrovský nakopávač našeho imunitního systému.  

Můžete dávat dětem od dvou let místo doplňků stravy. Všechny tyto výhody kvašení zeleniny věděli i naši předci!

 

Použijte hrnec nazývaný kvašák ale vystačíte si s nádobami, které najdete doma.

My si dnes uděláme pickles ze: zelí, mrkev, červené řepy a čínského zelí.

Při výrobě můžete experimentovat. Je však důležité vždy použít jeden druh brukvovité zeleniny, která má ideální bakterie na kvašení.

 

Zeleninu očistěte, oloupejte, nakrájejte na nudličky.

Vše pak vložte do zavařovací sklenince. Aby zelenina pustila šťávu, tak přidejte mořskou sůl. Na jeden kg zeleniny necelou lžíci soli.

Můžete použít i koření podle chuti – kmín, kopr, česnek, chili a zázvor.

Zelenina musí pustit tolik šťávy, aby byla celá ponořená (nesmí mít přístup vzduchu). Takže vám nezbývá nic jiného než mačkat, mačkat a mačkat.

Pokud tolik šťávy nevymačkáte tak můžete dolít převařenou a vychladlou vodou.

Nádobu přemístěte na místo, kde je stálá teplota okolo 20 stupňů.

Následně ji nechte, ať se dějí věci.

Pickles třetí den zkontrolujte, ochutnejte.

Délka kvašení je 3-6 dní – podle teploty v místnosti a množství soli.

Zelenina by měla být změklá, tak akorát na zkus.  Hotové pikles přemístěte do uzavíratelné sklenice a hlavně zalijte veškerou šťávou.

Vložte do lednice. Chlad lednice zastaví kvašení a zelenina vydrží i půl roku.

 

Výsledek stojí za to – jděte do toho.