DĚTI A SLADKOSTI

sladkosti a děti

Už zase mlsáš! Dneska už jsi ale měl/a dvě lízátka! A k tomu půlku čokolády! A na večeři nesníš nic jiného, než pytlík bonbonů…znáte tuto situaci? Pak je tento článek právě pro vás.

Pojďme se spolu podívat na to, jak vyřešit přemíru sladkého u vašich dětí. Jak regulovat jejich chutě na sladké a jak připravit zdravé mlsání, které jim bude chutnat.

Dnešní děti sportují převážně organizovaně, v kroužcích či oddílech, což často nebývá levné a navíc je třeba náročné logistiky a času rodičů, kteří musí ratolesti za sportem a ze sportu dopravit. Mnoho dětí nesportuje vůbec, zábavu jim nahrazuje počítač či televize.

Dle statistik se s nadváhou či obezitou u nás dnes potýká 20-30% dětí. Bohužel platí, že špatné stravovací návyky a životní styl si většina z nich přinese i do puberty a dospělosti. Tukových buněk vytvořených v dětství je velmi obtížné se zbavit a ten, kdo je má, celoživotně přibírá mnohem snáz.

Je poměrně snadné sladkostem podlehnout. Dnešní situace je celkem náročná. Sladkosti jsou prostě všude.

  • Reklamy
  • Akce pro děti
  • Poutě
  • Oslavy
  • Obchody a sladkosti v nich, vyskládány přesně do jejich úrovni očí
  • Prarodiče

A nespočet dalších situací …

Co tedy dělat!?

Vybírat skutečně kvalitní potraviny a jejich výběr je velký, současně ale nesklouznout k nekvalitním průmyslově zpracovaným polotovarům, které naše tělo jen zatíží. Vyvážená strava u našich potomků je ještě důležitější než u dospělých – děti potřebují stavební hmotu k realizaci stavebního plánu zakomponovaného v DNA.

Cukr je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie a absencí dalších živin.

♥ Jděte příkladem

Když se rodiče stravují špatně, přejídají se nebo naopak odbývají (maminky drží různé drastické diety) a vůbec se nehýbou, budou k tomu mít sklony i jejich ratolesti.

♥ Zakázané ovoce chutná nejlépe

Zakazovat větším dětem některá jídla nemá smysl, protože zakázané ovoce chutná vždycky nejlíp.

♥ Hledejte alternativy

I fastfoodová jídla a další dětská oblíbená nezdravá jídla můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou.  A s láskou:-)

♥ Zvolte zlatou střední cestu

Dát dětem sladkosti v rozumné míře, rozhodovat o tom, jaká sladká jídla bude jíst, v jakém množství a jak často.

♥ Vychytejte sladkou vlnu

Víte, že dítě má chuť na sladké nejvíce dopoledne na svačinu nebo odpoledne, když jej vyzvedáte ze školky? Nabídněte mu sladké dobroty – sušené datle, kustovnici, občas nějakou zdravu sušenku či pufovaný (polystyrénový) chlebíček s čokoládou. Těmito sladkými svačinami uděláte rozumný kompromis. Určíte výběr sladkostí, jaké bude dítě jíst, jejich množství i podíl cukru.

♥ Sladkost za odměnu

Zatímco dřív bylo sladké za odměnu, v současnosti ho děti vyžadují po každém jídle a když svou dávku cukru nedostanou, jsou vzteklé až agresivní.

♥ Pozorujte

Sledujte, jestli se děti po cukru chovají divoce a jsou nezvladatelné, nebo zda jsou po něm klidné. Každé dítě má jinou hranici pro toleranci cukru a je dobré za tuto mez nechodit. Zohlednit, jaký pohyb dítě má a jak často a dlouho pobývá venku.

♥ Čerstvé ovoce

Podle ročního období dávejte dětem jako sladkost ovoce. Jablko nakrájené na měsíčky, banán či hruška jsou ideální svačinkou.

Vhodné alternativy:

♥ Zmrzlina (tučná, sladká, emulgátory) mixované jahody, banán, med, výkonný mixér, zamrazit

♥ Palačinka (smažená na vrstvě tuku, potřená marmeládou, postříkaná šlehačkou ze ztuženého rostlinného tuku v  tubě a bohatě posypaná cukrem) přidat čerstvé ovoce, místo cukru osladit např. sirupem javorovým, smažit na nepřilnavém povrchu s minimem tuku, nejlépe tuku kokosovém a bílou mouku nahradit ovesnými vločkami či moukou pohankovou.

♥ Sladké pečivo (sušenky, koblihy a spol.  děti milují)   péct doma, nahradit bílou mouku zdravější špaldovou, nepřehánět to s cukrem a do těsta přidat ovoce, oříšky a dokonce i zeleninu – mrkev – vyzkoušet mrkvový koláč.


Vynikající mrkvový koláč

300 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 200 g třtinového cukru Muscovado, 2 lžičky skořice, 200 g mletých ořechů, 500 g na jemno nastrouhané mrkve, 150 ml oleje a 4 celá vejce.

Zpracujeme těsto, které rozprostřeme do kokosovým tukem vymaštěné a strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů půl hodiny.

 

ZAČNĚTE JEŠTĚ DNES 🙂

Pro ty z vás, které se o cukru chtějí dozvědět ještě mnohem víc, doporučuji ke zhlédnutí dokument Cukr blog (Sugar blues documentary). Pozor je opravdu drsný a plný zajímavých informací.

Jáhlovo-pohankový chléb

Pohankovo-jáhlový chléb

Dnes jsem přidala nový recept. Jedná se o pohankovo-jáhlový chléb. Jáhly jsou moje oblíbená obilovina. Možná nejoblíbenější.

Jáhly vznikají odstranění slupky z prosa. Vynikají vysokým obsahem železa (toho máme my ženy většinou nedostatek), fosforu, hořčíku a manganu. Dále obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou přirozeně bezlepkové.

Patří mezi nejméně alergizující potraviny a jsou velmi lehce stravitelné. Podporují pozitivní myšlení a chrání nás před depresí. Doporučují se při rekonvalescenci a na posílení organismu.

Díky vysokému obsahu křemíku jsou vynikající potravinou pro těhotné ženy. Dále jsou vhodné pro děti. Dalo by se říci, že vlastně pro všechny věkové kategorie mají nějaký přínos:)

Jáhly mají tendenci žluknout a nejvíce náchylné ne tento jev jsou vločky a mouka. Jáhly v jakémkoli stavu skladujte vždy v chladu a temnu.

Já jsem si oblíbila jáhly hlavně pro jejich jednoduchou přípravu a mnohostranné využití. Můžete je připravit jako kaši, rizoto, nočky, krémy….Vaří se tak, že jáhly propláchneme a na jeden díl jáhel dáme dva díly vody. Vaříme 15min. Pokud chcete kaši přidejte vody více nebo vařte v mléce.

Pohankovo-jáhlový chléb je nadýchaný, velmi lehký a dobře stravitelný. V kuchyni jím můžete nahradit klasický chléb ale stejnou chuť nečekejte!

Starý německý zvyk praví: jezte proso první den v roce, přinese vám to bohatství.

Batáty, mé oblíbené sladké brambory

Batáty nepatří mezi nejvzhlednější zeleninu ale v naší kuchyni mají své čestné místo.

Jejich zvláštně načervenalá slupka ukrývá oranžovou, za tento odstín je zodpovědný betakaroten. Nachází se také ve slupce, proto batáty, pokud možno, neloupeme.

Vaří se omyté ve vodě a po uvaření se loupou. Já je vařím v páře, tím ztratí minimum vitaminů. V mých receptech je najdete vždy před uvařením oloupané. Počítám s tím, že vodu s živinami po uvaření nesléváte, ale že ji použijete k rozmělnění či mixování jídla.

Díky kyselině chlorogenové batáty mimo jiné můžou jemně snižovat vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhají mírné detoxikaci organismu. Další ze zajímavých kyselin je pak kyselina kávová, která se také vyznačuje svým blahodárným vlivem na hladinu hladinu krevního cukru.

Výborné jsou pro děti, díky své jemné a úžasné sladké chuti.

Batáty můžeme jíst i my dospělí: vařit či péct, vytvořit strukturu hranolek, použít jako přílohu, místo klasických brambor na salát … Možností je nespočet.

recepty s batáty najdete ZDE