Vejce

vejce

… dejte vejce malovaný …

Blíží se nám velikonoce, tak pojďme si říct něco o vajíčkách.

Dříve se tradovalo, že na Boží hod velikonoční si má celá rodina rozdělit a společně sníst jedno vejce. Zajistí si tím, že po celý rok zůstanou všichni spolu.

Vejce jsou bohatým a vyváženým zdrojem živin. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Jsou velmi dobře stravitelná, u žloutku až 100%. Můžeme tedy žloutek celkem brzo zařadit do dětské stravy.

Na stravitelnost vajec má vliv způsob úpravy. Pro dospělé jsou nejlépe stravitelná vejce vařená „na měkko“, dále pak syrová vejce, vejce vařená „na tvrdo“, nejhůře jsou stravitelná vejce dělaná na tuku.

Vejce jsou bohatá na vitamín A, obsahem vitaminu D se řadí hned za rybí tuk. Z pohledu na minerální látky jsou vejce bohatým zdrojem železa a jsou z tohoto důvodu doporučována zejména pro děti.

Řada významných nutričních složek vejce se dá ovlivnit skladbou krmiva!

Jak vybrat nejlepší vajíčka

Nejlépe jsou na tom ty z vás, které mají babičku nebo dědečka na vesnici a ti chovají slepice doma. Pokud nespadáte do této kategorie, určitě jste si v obchodě všimla, že se na trhu objevují různé druhy vajec.

Pojďme si rozebrat číselný kód na vejcích z obchodu:

a) Chov slepic:

Číselný kód začíná:

3 – klecový chov

Slepice žijí svůj život v klecích. Jsou v jedné hale a nemají možnost téměř žádného pohybu. Snůška se ovlivňuje umělým osvětlením. Barvu žloutku ovlivňuje přírodně identické barvivo přidávané do krmiva slepic.

2 – chov na podestýlce

Slepice se volně pohybují, stojí na hřadech a snášejí vejce do hnízd. Podestýlka je na podlaze. Rizikem je velké množství slepic, které se oklovávají.

1 – chov s volným výběhem

Slepice pobývají v hale nebo ve výběhu. Dobrá volba!

0 – ekologicky kontrolovaný chov

Slepice mají možnost hrabat, vyhledávat potravu, snášet do hnízda atd. Krmeny jsou převážně bio zrním a dalšími produkty z ekologického zemědělství, čerstvá tráva, seno.

b) Původ vajec
CZ – ČR
DE – Německo
PL – polsko
LT – Litva
NL – Nizozemí

c) Registrační číslo hospodářství (resp. poslední čtyři číslice registračního čísla chovu). 

Můžete vyhledat na www.svscr.cz

d) Hmotnost vejce
S = small – do 53 g
M = middle – 53 až 63 g
L = large – 63 až 73 g
XL = extra large – nad 73 g

Např. tedy kód na vejci: 1CZ 4321 M
Značí, že naše modelové vajíčko je od nosnice chované s volným výběhem, pochází z České republiky a mělo by mít váhu mezi 53 až 63 g. Číslo chovu je fiktivní, ta skutečná si můžete vyhledat na stránkách Státní veterinární správy České republiky (www.svscr.cz ).

3 ZÁKLADNÍ SLOŽKY STRAVY

SACHARIDY, TUKY, BÍLKOVINY

Sacharidy, bílkoviny, tuky – jsou základní živiny. Každá z nich má pro lidské tělo význam a žádnou z nich tedy nelze z jídelníčku vyškrtnout (např. tuky mají ve stravě nezastupitelnou roli a vyloučení všeho tuku při redukční dietě je tedy velmi nevhodné; stejně tak škodlivé jsou jednostranné diety jako např. tukožroutská polévka, protože při nich organismus nedostává všechny živiny, které potřebuje k udržení zdraví).

Sacharidy

Sacharidy jsou základním zdrojem energie a doporučovaná denní dávka ve stravě je asi 45 – 60 % energetické dodávky každý den (podle toho jakého typu je váš metabolismus).

Sacharidy dodávejte do jídelníčku spíše v dopoledních hodinách, zejména pokud se snažíte redukovat váhu.

Ze sacharidů byste měli do jídelníčku zařazovat:

Často – neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, jáhly, pohanka, brambory, celozrnné pečivo, ovesné a jiné obilné vločky.

Méně často (vyšší glykemický index a méně živin) – ovoce, rýžové a skleněné nudle, bílá rýže, bramborová kaše, kukuřičné lupínky bez příchutě, 100% ovocné džusy.

Nejlépe vyloučit z jídelníčku: jsou buď příliš kalorické, obsahují nevhodné příměsi (např. nasycené tuky nebo látky chemického původu) nebo mají velmi vysoký glykemický index – bílé pečivo obyčejné, plněné na slano i na sladko, bílé těstoviny, kompoty, slazené a ochucované snídaňové cereálie, zapékané müsli, ovocné džusy a nápoje s obsahem cukru a veškeré cukrovinky.

Tuky

Tuky tvoří energetickou rezervu organismu, tuky mají v jídelníčku pokrýt asi 15–20% celkového přísunu energie. Důležitým pravidlem pro zdraví je z velké části vynechat z jídelníčku veškeré tuky nasycené a naopak zařadit tuky rostlinné, tedy nenasycené, které mají na zdraví velmi pozitivní účinek – snižují hladinu krevního cholesterolu, a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Z tuků byste do jídelníčku měli zařazovat:

Studená kuchyně – panenské (za studena lisované) oleje, zejména olivový, řepkový a další oleje; zdrojem prospěšných tuků jsou i všechny druhy semínek a ořechů – denně snězte zhruba jednu polévkovou lžíce nesolených, nepražených a neobalovaných semen a ořechů; na chleba používejte místo másla nízkotučné čerstvé sýry (ideálně kozí).

Vaření, pečení a minutky (smažení a fritování se vyhněte) – kokosový olej, kvalitní vepřové sádlo (zcela výjimečně), rafinovaný olivový olej, přepuštěné máslo.

Zcela vynechejte – veškeré potraviny, které jsou zdrojem nasycených tuků – sušenky a sladkosti s obsahem tuku, tukové pečivo, listové pečivo, margaríny a tuky na pečení a vaření.

Dodejte tzv. omega 3 tuků – tyto látky jsou klíčové pro správnou funkci nervové soustavy, imunity a dalších funkcí jak u dětí, tak u dospělých. K pokrytí potřebného doporučeného množství je potřeba tučná mořská ryba 2× týdně nebo denně kvalitní potravní doplněk s rybím tukem.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou látky nezbytně nutné pro vývoj a udržení dobrého stavu svalstva, imunity a dalších tělesných funkcí. Pokud v jídelníčku bílkoviny schází, můžete také počítat s velmi pomalou redukcí váhy. Bílkoviny by měly tvořit cca 1 5 – 30% z vašeho každodenního jídelníčku.

Vhodné zdroje bílkovin:

Rostlinné – luštěniny všeho druhu (všechny druhy fazolí a čočky (ideálně ne jako polotovar), cizrna, miso a kvalitní sojová omáčka).

Živočišné – kuřecí a krůtí maso bez kůže (pokud možno v bio kvalitě), perličky, slepice, kachní prsa; králík, telecí maso a občas libové hovězí, zvěřina; mořské plody a ryby včetně sardinek, vajíčka, alternativní potraviny jako je Šmakoun; méně tučné mléčné výrobky – tvaroh, čerstvé sýry, Lučina a dále všechny kysané mléčné produkty (nedoslazované) – kefír, jogurty či acidofilní mléko.

DĚTI A SLADKOSTI

sladkosti a děti

Už zase mlsáš! Dneska už jsi ale měl/a dvě lízátka! A k tomu půlku čokolády! A na večeři nesníš nic jiného, než pytlík bonbonů…znáte tuto situaci? Pak je tento článek právě pro vás.

Pojďme se spolu podívat na to, jak vyřešit přemíru sladkého u vašich dětí. Jak regulovat jejich chutě na sladké a jak připravit zdravé mlsání, které jim bude chutnat.

Dnešní děti sportují převážně organizovaně, v kroužcích či oddílech, což často nebývá levné a navíc je třeba náročné logistiky a času rodičů, kteří musí ratolesti za sportem a ze sportu dopravit. Mnoho dětí nesportuje vůbec, zábavu jim nahrazuje počítač či televize.

Dle statistik se s nadváhou či obezitou u nás dnes potýká 20-30% dětí. Bohužel platí, že špatné stravovací návyky a životní styl si většina z nich přinese i do puberty a dospělosti. Tukových buněk vytvořených v dětství je velmi obtížné se zbavit a ten, kdo je má, celoživotně přibírá mnohem snáz.

Je poměrně snadné sladkostem podlehnout. Dnešní situace je celkem náročná. Sladkosti jsou prostě všude.

  • Reklamy
  • Akce pro děti
  • Poutě
  • Oslavy
  • Obchody a sladkosti v nich, vyskládány přesně do jejich úrovni očí
  • Prarodiče

A nespočet dalších situací …

Co tedy dělat!?

Vybírat skutečně kvalitní potraviny a jejich výběr je velký, současně ale nesklouznout k nekvalitním průmyslově zpracovaným polotovarům, které naše tělo jen zatíží. Vyvážená strava u našich potomků je ještě důležitější než u dospělých – děti potřebují stavební hmotu k realizaci stavebního plánu zakomponovaného v DNA.

Cukr je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie a absencí dalších živin.

♥ Jděte příkladem

Když se rodiče stravují špatně, přejídají se nebo naopak odbývají (maminky drží různé drastické diety) a vůbec se nehýbou, budou k tomu mít sklony i jejich ratolesti.

♥ Zakázané ovoce chutná nejlépe

Zakazovat větším dětem některá jídla nemá smysl, protože zakázané ovoce chutná vždycky nejlíp.

♥ Hledejte alternativy

I fastfoodová jídla a další dětská oblíbená nezdravá jídla můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou.  A s láskou:-)

♥ Zvolte zlatou střední cestu

Dát dětem sladkosti v rozumné míře, rozhodovat o tom, jaká sladká jídla bude jíst, v jakém množství a jak často.

♥ Vychytejte sladkou vlnu

Víte, že dítě má chuť na sladké nejvíce dopoledne na svačinu nebo odpoledne, když jej vyzvedáte ze školky? Nabídněte mu sladké dobroty – sušené datle, kustovnici, občas nějakou zdravu sušenku či pufovaný (polystyrénový) chlebíček s čokoládou. Těmito sladkými svačinami uděláte rozumný kompromis. Určíte výběr sladkostí, jaké bude dítě jíst, jejich množství i podíl cukru.

♥ Sladkost za odměnu

Zatímco dřív bylo sladké za odměnu, v současnosti ho děti vyžadují po každém jídle a když svou dávku cukru nedostanou, jsou vzteklé až agresivní.

♥ Pozorujte

Sledujte, jestli se děti po cukru chovají divoce a jsou nezvladatelné, nebo zda jsou po něm klidné. Každé dítě má jinou hranici pro toleranci cukru a je dobré za tuto mez nechodit. Zohlednit, jaký pohyb dítě má a jak často a dlouho pobývá venku.

♥ Čerstvé ovoce

Podle ročního období dávejte dětem jako sladkost ovoce. Jablko nakrájené na měsíčky, banán či hruška jsou ideální svačinkou.

Vhodné alternativy:

♥ Zmrzlina (tučná, sladká, emulgátory) mixované jahody, banán, med, výkonný mixér, zamrazit

♥ Palačinka (smažená na vrstvě tuku, potřená marmeládou, postříkaná šlehačkou ze ztuženého rostlinného tuku v  tubě a bohatě posypaná cukrem) přidat čerstvé ovoce, místo cukru osladit např. sirupem javorovým, smažit na nepřilnavém povrchu s minimem tuku, nejlépe tuku kokosovém a bílou mouku nahradit ovesnými vločkami či moukou pohankovou.

♥ Sladké pečivo (sušenky, koblihy a spol.  děti milují)   péct doma, nahradit bílou mouku zdravější špaldovou, nepřehánět to s cukrem a do těsta přidat ovoce, oříšky a dokonce i zeleninu – mrkev – vyzkoušet mrkvový koláč.


Vynikající mrkvový koláč

300 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 200 g třtinového cukru Muscovado, 2 lžičky skořice, 200 g mletých ořechů, 500 g na jemno nastrouhané mrkve, 150 ml oleje a 4 celá vejce.

Zpracujeme těsto, které rozprostřeme do kokosovým tukem vymaštěné a strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů půl hodiny.

 

ZAČNĚTE JEŠTĚ DNES 🙂

Pro ty z vás, které se o cukru chtějí dozvědět ještě mnohem víc, doporučuji ke zhlédnutí dokument Cukr blog (Sugar blues documentary). Pozor je opravdu drsný a plný zajímavých informací.