Jáhlovo-pohankový chléb

Pohankovo-jáhlový chléb

Dnes jsem přidala nový recept. Jedná se o pohankovo-jáhlový chléb. Jáhly jsou moje oblíbená obilovina. Možná nejoblíbenější.

Jáhly vznikají odstranění slupky z prosa. Vynikají vysokým obsahem železa (toho máme my ženy většinou nedostatek), fosforu, hořčíku a manganu. Dále obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou přirozeně bezlepkové.

Patří mezi nejméně alergizující potraviny a jsou velmi lehce stravitelné. Podporují pozitivní myšlení a chrání nás před depresí. Doporučují se při rekonvalescenci a na posílení organismu.

Díky vysokému obsahu křemíku jsou vynikající potravinou pro těhotné ženy. Dále jsou vhodné pro děti. Dalo by se říci, že vlastně pro všechny věkové kategorie mají nějaký přínos:)

Jáhly mají tendenci žluknout a nejvíce náchylné ne tento jev jsou vločky a mouka. Jáhly v jakémkoli stavu skladujte vždy v chladu a temnu.

Já jsem si oblíbila jáhly hlavně pro jejich jednoduchou přípravu a mnohostranné využití. Můžete je připravit jako kaši, rizoto, nočky, krémy….Vaří se tak, že jáhly propláchneme a na jeden díl jáhel dáme dva díly vody. Vaříme 15min. Pokud chcete kaši přidejte vody více nebo vařte v mléce.

Pohankovo-jáhlový chléb je nadýchaný, velmi lehký a dobře stravitelný. V kuchyni jím můžete nahradit klasický chléb ale stejnou chuť nečekejte!

Starý německý zvyk praví: jezte proso první den v roce, přinese vám to bohatství.

Batáty, mé oblíbené sladké brambory

Batáty nepatří mezi nejvzhlednější zeleninu ale v naší kuchyni mají své čestné místo.

Jejich zvláštně načervenalá slupka ukrývá oranžovou, za tento odstín je zodpovědný betakaroten. Nachází se také ve slupce, proto batáty, pokud možno, neloupeme.

Vaří se omyté ve vodě a po uvaření se loupou. Já je vařím v páře, tím ztratí minimum vitaminů. V mých receptech je najdete vždy před uvařením oloupané. Počítám s tím, že vodu s živinami po uvaření nesléváte, ale že ji použijete k rozmělnění či mixování jídla.

Díky kyselině chlorogenové batáty mimo jiné můžou jemně snižovat vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhají mírné detoxikaci organismu. Další ze zajímavých kyselin je pak kyselina kávová, která se také vyznačuje svým blahodárným vlivem na hladinu hladinu krevního cukru.

Výborné jsou pro děti, díky své jemné a úžasné sladké chuti.

Batáty můžeme jíst i my dospělí: vařit či péct, vytvořit strukturu hranolek, použít jako přílohu, místo klasických brambor na salát … Možností je nespočet.

recepty s batáty najdete ZDE

 

Maminky vítejte!

Jmenuji se Kateřina a baví mě vařit!

Ať už jako maminka pro dceru, nebo sama pro sebe. Miluji jednoduché recepty a čerstvé potraviny. Rozhodla jsem se pro vás natáčet videa, podle kterých můžete vařit, můžete se je jenom tak dívat, inspirovat se u nich… Najdete je ZDE

Občas mám chuť i něco napsat a proto jsem vytvořila tyto stránky. Díky, že jste sem zavítala a budu velmi ráda, když se brzy vrátíte 🙂

Katka K.