Batáty, mé oblíbené sladké brambory

Batáty nepatří mezi nejvzhlednější zeleninu ale v naší kuchyni mají své čestné místo.

Jejich zvláštně načervenalá slupka ukrývá oranžovou, za tento odstín je zodpovědný betakaroten. Nachází se také ve slupce, proto batáty, pokud možno, neloupeme.

Vaří se omyté ve vodě a po uvaření se loupou. Já je vařím v páře, tím ztratí minimum vitaminů. V mých receptech je najdete vždy před uvařením oloupané. Počítám s tím, že vodu s živinami po uvaření nesléváte, ale že ji použijete k rozmělnění či mixování jídla.

Díky kyselině chlorogenové batáty mimo jiné můžou jemně snižovat vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhají mírné detoxikaci organismu. Další ze zajímavých kyselin je pak kyselina kávová, která se také vyznačuje svým blahodárným vlivem na hladinu hladinu krevního cukru.

Výborné jsou pro děti, díky své jemné a úžasné sladké chuti.

Batáty můžeme jíst i my dospělí: vařit či péct, vytvořit strukturu hranolek, použít jako přílohu, místo klasických brambor na salát … Možností je nespočet.

recepty s batáty najdete ZDE

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *